Skip to content

Auteur: Geri Donkervoort, Hanneke Reniers en Pia Dijkstra
Publicatiedatum: 3 december 2003
Publicatiemedium: AVRO
Type publicatiemedium: Televisie
Link naar het medium: AVRO Vinger aan de Pols

Drie vrouwen vertelden in het programma over de geheimhouding waarmee ze zijn opgevoed en de redenen waarom ze het taboe nu willen doorbreken. Het was de eerste keer in de geschiedenis van de Nederlandse televisie dat zo openhartig over AOS werd gesproken. Door de grote aandacht die De Telegraaf, SPITS, de Volkskrant en een aantal omroepbladen vooraf aan deze primeur hadden besteed, keken 890.000 mensen naar de uitzending. Dat is driemaal zoveel als gebruikelijk voor Vinger aan de Pols. Bovendien werd het programma met een 8,2 buitengewoon hoog gewaardeerd.

Miriam (44), Vincenza (28) en Nienke (17) zijn geboren met een intersekse-aandoening. Alledrie hebben ze het Androgeen Ongevoeligheid Syndroom (AOS). Dit betekent dat zij ongevoelig zijn voor mannelijke hormonen (androgenen). Deze hormonen worden wel aangemaakt, maar de cellen in hun lichaam kunnen er niet op reageren. Hierdoor ontwikkelden ze zich in de baarmoeder tot een meisje, ondanks hun XY-chromosomen.

Vrouwen met AOS hebben geen baarmoeder en geen eierstokken; bovendien is door het ontbreken van de baarmoedermond de vagina vaak ondiep. Hoewel ze XY-chromosomen hebben, zijn ze met een vrouwelijk lichaam geboren, maar met testes in hun buik. Het door de testes geproduceerde testosteron wordt bij AOS omgezet in vrouwelijke hormonen, waardoor ook na de geboorte het lichaam zich verder in vrouwelijke richting ontwikkelt.

De drie vrouwen in de uitzending hebben van medici jarenlang het advies gekregen om niet met anderen over interseksualiteit te praten, omdat ze dan vast en zeker als freaks zouden worden gezien. Maar dit advies heeft er tegelijk voor gezorgd dat niemand in hun omgeving hen KON steunen. Immers, aan de meeste mensen met een intersekse-aandoening is aan de buitenkant niets bijzonders te zien. Omdat ze jaren met een geheim hebben moeten leven, is het voor Nienke, Vincenza en Miriam een enorme stap om hun verhaal op televisie te vertellen.

Vincenza vindt het ook dat het tijd wordt om de schaamte voorbij te gaan: “Ik ben toch geen misdadiger? Het is iets dat bij mij hoort en ik vind gewoon dat ik dat moet kunnen vertellen, mezelf moet kunnen zijn en me niet anders hoef voor te doen dan ik ben.”

Nienke is 17 jaar en zit in gymnasium 6. Ze heeft besloten Vinger aan de Pols te gebruiken voor haar ‘coming out’: “Ik heb mijn klasgenoten gevraagd naar deze uitzending te kijken, zodat ze weten wat er met mij is. Je gaat jezelf steeds meer als alien beschouwen. Zo van: Ik ben raar en ik moet het maar aan niemand vertellen …”

Ook de moeders van Nienke en Vincenza komen aan het woord. Zij vertellen over de schrik bij de geboorte van hun kind. Diny (rechts), de moeder van Vincenza, krijgt na de bevalling te horen dat ze een dochter heeft. Een dag later meldt de arts dat hij niet zeker weet of haar kind een jongetje of een meisje is. De arts adviseert haar de geboortekaartjes nog niet te versturen.

Alledrie de vrouwen hebben door de geheimhouding rond AOS last gekregen van depresieve klachten. Miriam: “Op een gegeven ogenblik wilde ik niets meer van mijn lichaam weten. Ik dacht: mijn lichaam vertrouw ik niet meer en dus wil ik het helemaal met mijn verstand doen, want dat werkt wel goed.’ Ze stortte zich helemaal op haar carrière en is zeer succesvol. Pas sinds kort weet ze haar lichaam te accepteren.

Vincenza (28) durft maar geen relaties aan te knopen met jongens. Ze is bang dat ze haar geheim zal moeten onthullen. Toch heeft ze besloten een contactadvertentie op het internet te plaatsen. Een man reageert en Vincenza maakt een afspraak. “Op een gegeven ogenblik sloeg hij een arm om me heen, ik bevroor helemaal en dacht: o nee, wat moet ik hier nou weer mee. Ik heb hem gevraagd of hij de arm weer terug wilde halen en heb gezegd: er is nog iets anders dat je moet weten…”. In Vinger aan de Pols vertelt Vincenza hoe haar eerste date is afgelopen.

Gerelateerde publicaties:
AOS bij EO Jong
Nienke heeft de aandoening AOS
Understanding Intersex
Van binnen man
Vinger aan de Pols – omroepgidsen
Gerelateerde verhalen: 
Anja over Vinger aan de Pols
Diny over Vinger aan de Pols
Inge over Vinger aan de Pols
Miriam over Vinger aan de Pols
Nienke over Vinger aan de Pols

Back To Top
Zoeken