Skip to content

Auteur: Holien Janzing
Publicatiedatum: 21 september 2004
Publicatiemedium: Humo
Type publicatiemedium: Overige

Omdat Canvas een documentaire over interseksualiteit zou uitzenden, heeft het Belgische programmablad Humo een uitgebreid artikel aan hetzelfde onderwerp gewijd. Elke, lid van AISNederland, vertelt daarin haar persoonlijke verhaal, maar ook professor Piet Hoebeke komt uitgebreid aan het woord. In vier pagina’s schetst Humo een duidelijk beeld van hetgeen mensen met een intersekse-aandoening bezig houdt.

Er zijn maar weinig dingen die wij zo vanzelfsprekend vinden als ons geslacht – van het moment dat een kind ‘ik’ kan zeggen, lijkt het te beseffen of het een jongetje of een meisje is. Nooit staan we erbij stil dat er mensen zijn die níet weten of ze man of vrouw zijn; we kunnen het maar moeilijk geloven dat zulke mensen bestaan. En toch is het zo: ‘interseksuelen’ worden ze genoemd, en hun levensweg is vaak een lijdensweg van pijn, verwarring en zelfhaat. Humo sprak met twee van hen, en ging vervolgens meer uitleg vragen bij professor Hoebeke van het interseksteam van het Gentse UZ: ‘interseksuelen zijn échte jongens of meisjes, alleen heeft de natuur bij hen een steekje laten vallen.’

Aangezien het vrij lang is, is het complete artikel te downloaden als PDF bestand (723kb – 4 pagina’s).

Het artikel bestaat uit drie onderdelen:

Het verhaal van Elke

Elke is nu 29. Ze heeft altijd geweten dat ze anders was, maar wat er precies met haar aan de hand was, dat werd jarenlang voor haar verzwegen.

Paul/Pauline

Paul is nu een kind van tien. Hij was eerst een jongetje, toen een meisje, en toen wéér een jongetje. Het begon allemaal op de kraamafdeling van het ziekenhuis.

Jongen zonder piemel

Piet Hoebeke is uroloog aan het UZ Gent, en hoofd van het Interseksteam aldaar. Hij weet alles over interseksualiteit.

Aankondiging van de aflevering van Stories in de gedrukte versie van Humo.

Back To Top
Zoeken