Skip to content

Auteur: – –
Publicatiedatum: 3 december 2003
Publicatiemedium: Sp!ts
Type publicatiemedium: Krant
Link naar het medium: Sp!ts

“NED2, 19.55 uur – Vinger aan de Pols besteedt vandaag naar eigen zeggen voor de eerste maal in de geschiedenis van de Nederlandse televisie aandacht voor een uniek fenomeen: interseksualiteit. Waar er al jaren een taboe heerst op de zeldzame aandoening en schaamte de betrokkenen vaak belet om erover te praten, besluiten drie vrouwen dit stilzwijgen te doorbreken. Miriam (44), Vincenza (28) en Nienke (17) zijn interseksueel. Elke cel in hun lichaam is mannelijk; toch zijn het vrouwen.

Alle drie zijn ze geboren met het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom (AOS). Dit betekent dat ze ongevoelig zijn voor de mannelijke hormonen in hun lichaam. Het lichaam maakt wel mannelijke hormonen aan, maar die worden toch niet door hun lichaam herkend. Hierdoor ontwikkelen ze zich, ondanks het XY-chromosoom, tot meisje, terwijl ze als jongetje geboren hadden moeten worden.

Vrouwen met AOS hebben geen baarmoeder en geen eileiders; door het ontbreken van de baarmoeder is de vagina ook vaak ondiep. Voor Nienke, Vicenza en Miriam is het een enorme stap om hun verhaal op televisie te vertellen, omdat ze jaren met een geheim hebben moeten leven. Hun geheim, vaak gevoed door artsen die openheid ten zeerste afraadden, wordt in Vinger aan de Pols doorbroken. Nienke Barends is 17 jaar en zit in 6 gymnasium. Ze heeft besloten Vinger aan de Pols te gebruiken voor haar ‘coming out’. “Ik heb mijn klas gevraagd naar deze uitzending te kijken, zodat ze daarna weten wat er met mij is. Je gaat jezelf steeds meer als een alien beschouwen, zo van ik ben raar en ik moet het maar aan niemand vertellen…”

Vincenza Cau vindt ook dat het tijd wordt om de schaamte voorbij te gaan. “Ik ben toch geen misdadiger, het is iets wat bij mij hoort en ik vind gewoon dat ik dat moet kunnen vertellen, mezelf moet kunnen zijn en me niet anders hoef voor te doen dan ik ben.” Ook de moeders van Nienke en Vincenza komen aan het woord. Zij vertellen over de schrik bij de geboorte van hun kind. Diny, de moeder van Vincenza, krijgt na de bevalling te horen dat ze een dochter heeft. Een dag later meldt de arts dat hij niet zeker weet of haar kind een jongetje of een meisje is. De arts adviseert haar de geboortekaartjes nog niet te versturen. Alle drie de vrouwen hebben door de AOS last gekregen van depressieve klachten. Miriam: “Op een gegeven ogenblik wilde ik niets meer van mijn lichaam weten. Ik dacht, mijn lichaam vertrouw ik niet meer en dus wil ik het helemaal met mijn verstand doen, want dat werkt wel goed’. Ze stort zich helemaal op haar carrière en is zeer succesvol. Pas sinds kort weet ze haar lichaam te accepteren.

Vicenza (28) durft maar geen relaties aan te knopen met jongens. Ze is bang dat ze haar geheim zal moeten onthullen. Toch heeft ze besloten een contactadvertentie op internet te plaatsen. Een man reageert en Vicenza maakt een afspraak. “Op een gegeven moment sloeg hij een arm om me heen, ik bevroor helemaal en dacht: O, nee, wat moet ik hier nou weer mee. Ik heb hem gevraagd of hij de arm weer terug wilde halen en heb gezegd: er is nog iets anders wat je moet weten..” Vicenza vertelt aan Vinger aan de Pols presentatrice Pia Dijkstra hoe haar eerste date is afgelopen.”

Back To Top
Zoeken