Skip to content

Auteur: – –
Publicatiedatum: 3 december 2003
Publicatiemedium: Diverse omroepgidsen
Type publicatiemedium: Overige

“In een taboedoorbrekende aflevering van Vinger aan de Pols komen voor het eerst vrouwen aan het woord over hun interseksualiteit. Miriam (44), Vincenza (28) en Nienke (17, foto) vertellen over de aandoening die één van de laatste medische taboes is in Nederland.

Ze zijn alledrie geboren met het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom (AOS). Ondanks het XY-chromosoom zijn ze alledrie als meisje geboren omdat hun lichaam niet gevoelig is voor de mannelijke hormonen die worden aangemaakt. Kinderen met AOS hebben geen baarmoeder, geen eileiders en vaak een ondiepe vagina of gedeeltelijk mannelijk aandoende geslachtsorganen. Openheid hierover werd ook door artsen vaak afgeraden. “Je gaat jezelf steeds meer als een alien beschouwen”, zegt Nienke die in 6 gymnasium zit. Ze heeft haar klas gevraagd naar de uitzending te kijken.”

Deze korte tekst stond in de KRO Mikrogids van de eerste week van december 2003 als aankondiging van het programma Vinger aan de Pols.

“Drie vrouwen hebben besloten het stilzwijgen rond hun genetische aandoening te doorbreken en vertellen er daarom vanavond over. De 44-jarige Miriam, de 27 jarige Vincenza en de 17-jarige Nienke zijn interseksueel: elke cel in hun lichaam is mannelijk, maar toch zijn het vrouwen. Ze zijn alledrie geboren met het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom (AOS). Dit betekent dat ze ongevoelig zijn voor de mannelijke hormonen in hun lichaam. Hierdoor ontwikkelen ze zich tot meisje, terwijl ze eigenlijk als jongetje geboren hadden moeten worden. Bij vrouwen met AOS ontbreken de baarmoeder en eierstokken, waardoor zij nooit zullen menstrueren of kinderen kunnen krijgen.”

Deze korte tekst stond in de ??? gids van de eerste week van december 2003 als aankondiging van het programma Vinger aan de Pols.

“Drie vrouwen hebben besloten het stilzwijgen rond hun genetische aandoening te doorbreken en vertellen er daarom vanavond over. De 44-jarige Miriam, de 27 jarige Vincenza en de 17-jarige Nienke zijn interseksueel: elke cel in hun lichaam is mannelijk, maar toch zijn het vrouwen. Ze zijn alledrie geboren met het Androgeen Ongevoeligheids Syndroom (AOS). Dit betekent dat ze ongevoelig zijn voor de mannelijke hormonen in hun lichaam. Er worden dus wel mannelijke hormonen aangemaakt, maar die worden niet door het lichaam herkend. Hierdoor ontwikkelen ze zich tot meisje, terwijl ze eigenlijk als jongetje geboren hadden moeten worden. Bij vrouwen met AOS ontbreken de baarmoeder en eierstokken, waardoor zij nooit zullen menstrueren of kinderen kunnen krijgen.”

Back To Top
Zoeken