Skip to content

Auteur: – –
Publicatiedatum: 3 december 2003
Publicatiemedium: De Volkskrant
Type publicatiemedium: Krant
Link naar het medium: De Volkskrant

Aankondiging in de Volkskrant van de aflevering over AOS bij Vinger aan de Pols. “Ze zijn geboren als meisje, maar zonder baarmoeder en eierstokken, want eigenlijk hadden ze een jongen moeten zijn. Vanavond breken drie vrouwen in het programma Vinger aan de Pols een lans voor lotgenoten die vrijwel allemaal een leven lang zwijgen over hun aandoening.”

“De lichaamscellen van deze vrouwen bevatten weliswaar het mannelijke XY-chromosoom, maar hun lichaam accepteert geen mannelijke hormonen. Daardoor ontwikkelt het lichaam zich uiterlijk toch tot een vrouw. Volgens sommige schattingen lopen in Nederland meer dan 600 vrouwen met deze kwaal rond, die meestal zwijgen over hun probleem. Een van deze vrouwen is Vincenza. Zij durfde tot haar 27ste niets met een jongen te beginnen. Uiteindelijk reageerde ze op een contactadvertentie, maar bij de eerste arm op haar schouder verstijfde ze van schrik. Ík moet eerst iets vertellen.’, zei ze.

Nienke (17) kreeg vragen over hoe het zat met haar menstruatie. Hoewel ze die niet heeft, gaf ze altijd zo normaal mogelijk antwoord. Zelfs tegen haar beste vriendin durfde ze niet eerlijk te zijn.

De ongevoeligheid van mannelijke hormonen heeft ook voordelen. De vrouwen hebben geen last van transpiratiegeur, okselhaar of jeugdpuistjes. De lijst nadelen is echter veel langer, want hoe vind je een partner als je geen kinderen kunt krijgen. Hoe gaat seks?”

Back To Top
Zoeken